Appetize – Du blogger ikke!

Du blogger ikke!

Jacob_Kokkedal_Du_blogger_ikkeDu blogger ikke!
– når du poster opslag på de sociale medier

Hvilken social mediegruppe-generation tilhører du? Måske er du en af dem, der føler sig som en mongol, fordi du ikke snapchatter hver eneste bid af din morgenmad eller din nyfødtes frisklagte pølser ud til alle perifere mennesker, som du sidst snakkede med bag Brugsen i en brandert i syvende klasse?

Tekst: Jacob Kokkedal  Foto Arkiv

(Jeg vil i øvrigt stadigt gerne have mine trusser igen, Benteline! De var helt nye og havde et billede af Vanilla Ice lige på pungholderen. Jeg ved, du stadig har dem, for du var ikke én til at smide guld på gaden.)

Eller er du en af dem, der bruger dine nye opkoblede livliner til at berige dit liv og holde trådene  i dit netværk ved lige. Det kan da godt være, at du endda snager en smule, men herre gud. Lidt fornøjelse skal man da også unde sig i en tid, hvor man ikke kan få sig et almindeligt rundstykke med tandsmør, uden at kollegaen overfor rynker på næsen og smører sit stenalderbrød med quinoa, hamp og hørfrøshummus.

Det kan også være, du er en mere kompliceret type end som sådan. Måske er du en af dem, der føler, at de sociale medier er din sæbekasse. En sæbekasse hvorfra du på bedste vis og i vor tids selvprofilerende tegn kan stå og gøre dig til dommer over alle dine medmennesker. Måske tænker du slet ikke på andre som medmennesker længere? Er du en af dem, der har lært at materialisere alt via nettet, så du blankt overser, at der sidder nogen i den anden ende og føler sig ramt? Jamen så … Stakkels dig.

Min veninde følte sig eksempelvis ramt forleden. Hun havde været med sine elever til et arrangement på lærerseminariet, og under seancen hvor hun sad med sine elever og fulgte med, sad der en kvindelig studerende bagved og tog noter. Ikke om showet – men om hvordan min veninde taklede sin klasse. Efterfølgende kunne min veninde så få præsenteret et screenshot af en elev mandag morgen: den pågældende studerende havde på sin Facebookprofil fremlagt sine udførlige noter og kritiserede min veninde. Men værre endnu; den studerende undlod ikke at fortælle hvilken klasse og fra hvilken skole, det drejede sig om. Min veninde tog det ret hårdt, for hun brænder for sit job.

Det er først og fremmest tydeligt, hvorledes den studerende bag Facebook-opdateringen excellerer i faget sociale færdigheder. Dertil kan man jo også takke for at få del i den udprægede livsindsigt, en studerende der lige er kommet ud af gymnasiet kan mønstre i forhold til sit fremtidige jobområde. Der er en grund til, at man taler om et såkaldt praksischok, når man kommer ud i virkeligheden. For på studiet kan alt lade sig gøre, og de hellige køer er som regel velforvaret indtil den første gode tudetur foran sine kolleger i personalerummet. Først på arbejdsmarkedet modnes man endeligt.

Jacob_Kokkedal_iphone5_hvidHar pigerne tøj på?

Det, jeg finder interessant, er, hvorfor man føler det nødvendigt at hænge fremmede eller i det hele taget nogen ud på den offentlige opslagstavle, som Facebook, trods private indstillinger, er? Især når der medfølger en eller anden moraliserende docering.

Jeg berørte emnet med en træningsmakker for nylig. Hans svar var ret interessant.

”Det er, fordi de unge tror, at de blogger,” sagde han og snøftede, mens blikket fulgte et par velformede baller på vej over i hjørnet for at træne ben. Vi var begge lidt i tvivl, om pigen havde tøj på, eller det rent faktisk var bodypaint. Mange kommer jo trods alt lige så meget for at blive set som for at træne i fitnesscentrene.  I vores kolde klima er træningsstedet og Jomfru Ane Gade de eneste steder, vi rigtigt kan komme til at vise vores sociale stregkoder (tatoveringer).

”Blogger?” spurgte jeg.

”Ja. De tror, at verden ikke kan leve uden deres stemme og personlige bidrag. Det er børn af forhandlingsfamilierne og reality-tv. Jeg er det vigtigste i verden, og jeg har altid ret. Se mig. Hør mig. Det er ikke vigtigt, at der er andre i verden. Kun hvis de er der til at høre på ens stemme.”

Nu synes jeg nok, at det er en voldsom generalisering. Masser af unge lever i dag et langt mere modent og målrettet liv, end min generation gjorde i halvfemserne. Jeg kan dog ikke helt fornægte, at manglende anvisning i brugen af sociale medier i kombination med stærkt individualiserede opdragelsesprojekter sætter sine tydelige spor.

Tilsvining på datingsider

Da jeg for en del år siden havde min gang på diverse datingportaler og færdedes blandt flere singler end par, oplevede jeg af og til, hvordan folk kunne fortælle om direkte tilsvininger af hinanden på diverse datingsider. Det var jo gratis, for man skulle aldrig møde dem, man lod det gå ud over. Mange lod også til at sidde på dating med en forbrugertilgang til det at finde en partner, og den tilgang minder mest af alt om at shoppe. Det var blandt andet derfor, jeg endte med at skrive Aalborg-bogen Nordlige Rytmer, der handler om netop denne materialisering af kærlighedslivet.

Mit spørgsmål er derfor, om utiltalende opdateringer udelukkende skyldes sociale analfabeter, eller det nærmere handler om det stigende samfundsproblem: at vores selvhøjtidelige individualiseringsprojekter gør os til genstande for hinanden?

Jeg sidder selv med problemet hver gang, jeg skal skrive til APPETIZE. Hvor langt kan man gå, før end det bliver personlig ’træden-over
tæerne’ og ikke længere et kritisk bidrag til debatten i frisørsalonen eller på studiet.  Der var i hvert fald nogen, der forholdsvis utilsigtet blev ramt af min forrige leder i APPETIZE. Var den for grov?

Jeg er nemlig så gammel, at jeg – som nu – sidder og spørger mig selv, hvad jeg dog foretager mig med at skrive indlæg til et magasin. Jeg er vokset op i en tid, hvor opdragelsen til individualisering endnu ikke var slået helt igennem. Eller også er jeg bare ikke så socialt retarderet, som jeg går og tror …

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s